Notícies

Lliurament del Segell Infoparticipa als webs de 48 ajuntaments de Catalunya

dimarts, 22 de abril de 2014

Alcaldes i altres electes de 48 ajuntaments de Catalunya van rebre el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la informació que es publica als webs de les corporacions locals, en un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona el 18 de març, presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i la vicepresidenta del govern de la Generalitat, Joana Ortega.

El Segell Infoparticipa és un certificat que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) als webs dels ajuntaments de Catalunya que proporcionen una informació considerada bàsica per a que la ciutadania pugui participar en la vida democràtica amb criteris ben fonamentats. L’avaluació de la informació dels webs es realitza a partir de 41 preguntes que se’n deriven de 4 qüestions: “Qui són els representants polítics”, “com gestionen els recursos col·lectius”, “com informen de la gestió” i “quines eines ofereixen per a la participació ciutadana”. Els resultats es publiquen al Mapa Infoparticipa (www.mapainfoparticipa.com) georeferenciats i en un color que, d’acord amb l’infòmetre, és blanc> si la puntuació és inferior al 25% d’indicadors positius, grog si supera aquest percentatge però no arriba al 50%, i verd si està per damunt del 50%.

A Catalunya, l’anàlisi dels webs l’ha realitzat un equip d’investigadores i investigadors de les universitats Autònoma de Barcelona, Vic, Girona i Politècnica de Catalunya, amb el suport d’un projecte I+D+I finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad, en el qual participen també equips d’altres 5 universitats que han incorporat informació sobre les Comunitats Autònomes de Andalusia, Aragó, Canàries, Galicia i Madrid, i les ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla.

La concessió del Segell Infoparticipa és una iniciativa de la UAB, a la qual s’ha vinculat la Universitat de Vic. Amb aquest objectiu, el mes de desembre de 2013 es va constituir un Consell Certificador presidit pel Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada, i integrat per representants de la Universitat, institucions públiques relacionades amb les administracions públiques locals de Catalunya, i entitats vinculades al periodisme i a la societat civil. El Consell va aprovar uns criteris que tenien en compte el diferent nombre d’habitants dels municipis (http://mapainfoparticipa.com/ca/sello_infoparticipa).

Els ajuntaments guardonats a la primera edició del Segell Infoparticipa

En aquesta primera edició del Segell Infoparticipa s’han concedit 48 guardons en les 3 modalitats.

Van rebre el Segell Infoparticipa 36 ajuntaments: Tavèrnoles, Alella, Solsona, Masquefa, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Gavà, El Vendrell, Tortosa, Vallirana, Cubelles, Celrà, Sant Climent de Llobregat, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, Calella, Llagostera, Balenyà, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Mollet del Vallès, Premià de Mar, Castellar del Vallès, Begues, Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Vilanova del Camí, Sabadell, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.

La Menció la van rebre 3 ajuntaments: Sant Celoni, Granollers i Mataró. I el  Reconeixement es va atorgar a 9 ajuntaments: Sant Just Desvern, Gurb, Vila-Seca, Les Masies de Voltregà, Castellví de Rosanes, Roda de Ter, El Prat de Llobregat, Castelldefels i Blanes.

Compromís pel bon funcionament de les institucions democràtiques

A l’acte van assistir, a més d’alcaldes i altres electes i tècnics municipals, representants d’institucions, entitats i públic interessat.

Es va iniciar amb una intervenció de Amparo Moreno Sardà, directora del LPCCP de la UAB que impulsa el Mapa i el Segell Infoparticipa, que el va definir com “un homenatge als alcaldes i alcaldesses que en els últims mesos han donat un impuls a la millora de la qualitat i la transparència de la informació i la comunicació en les pàgines webs de les seves respectives corporacions”; i va senyalar que “aquest canvi ha estat possible també pel compromís que una universitat pública té amb la societat, amb fer aportacions pel bon funcionament de les institucions democràtiques al servei de les ciutadanes i els ciutadans, i amb el paper que en aquesta tasca li correspon al periodisme”.

Moreno Sardà va destacar que la recerca impulsada pel LPCCP des de 2012, publicada ara al Mapa Infoparticip@, ha impulsat una notable millora en la qualitat de la informació dels webs. Així, a la segona onada d’avaluacions, que s’ha desenvolupat des de maig de 2013 fins a finals de gener de 2014, i especialment com a conseqüència de la convocatòria del Segell Infoparticipa, s’ha passat de 64 a 129 webs aprovats, i s’han reduït les puntuacions més baixes. També va anunciar una tercera onada d’avaluacions, que durarà fins al el 31 d’octubre de 2014, al final de la qual es farà la 2ª edició del Segell Infoparticipa, cap al mes de desembre.

Després de la entrega dels guardons, el rector de la UAB, Ferran Sancho, va intervenir i va ressaltar la iniciativa com una mostra del “compromís de la Universitat amb el seu entorn i el progrés social”, i una manifestació de que “les noves tecnologies posen a l’abast eines extraordinàries” que permeten millorar la informació i la democràcia.

Va tancar l’acte la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, que va firmar que: “Una política realment democràtica exigeix que el ciutadà no sigui un subjecte passiu i receptor de serveis, sinó que cal tenir molt clar que el ciutadà és el propietari de les institucions i té tot el dret de conèixer, de manera clara i entenedora, què fa el seu govern”.

En finalitzar l’acte els assistents van compartir una copa.