77 ajuntaments reben guardons del Segell Infoparticipa 2014

dimecres, 24 de desembre de 2014
Segell-infoparticipa-Barcelona-2014-(Autor-ComCom-MiquelBorras)-B-300p

El dilluns 22 de desembre ha tingut lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona la cerimònia d’entrega dels guardons de la segona edició del Segell Infoparticipa a la qualitat i a la transparència de la comunicació pública local, organitzada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte va comptar amb l’assistència de més de 260 persones, essencialment càrrecs electes i tècnics de comunicació i participació ciutadana.

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, va presidir l’acte acompanyada pel vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés, el Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Marc Prat, i de la directora del LPCCP de la UAB, Amparo Moreno Sardà.

El Segell Infoparticipa és una certificació que atorga la UAB als webs dels ajuntaments d’acord amb els resultats d’avaluar la informació que publiquen a partir de 41 preguntes bàsiques sobre qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana. Les dades de les anàlisis es publiquen al Mapa Infoparticipa, una plataforma en línia elaborada des de l’any 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. La versió actual compta amb el suport del projecte R+D+I concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (2013-2015). Col·laboren amb el Segell les Universitats de Vic i de Girona.

Per la supervisió dels criteris d’avaluació i els requisits de concessió dels guardons es va constituir formalment un òrgan col·legiat el passat 16 de desembre de 2013: el Consell Certificador del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. El Consell està presidit actualment pel Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, Marc Prat, i integrat pels rectors de les universitats Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho Pifarré, de Vic, Jordi Montaña Matosas, i de Girona, Sergi Bonet i Marull; els presidents de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch i de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor Martin; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso Laso; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; la presidenta de l’Associació de Comunicació Pública, Ana Villaverde; el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró; i la Directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona, Amparo Moreno Sardà. Actua com a secretari per part de LPCCP de la UAB, el Pedro Molina Rodríguez-Navas.

El Consell va establir tres modalitats de guardons – Segell, Menció i Reconeixement – i va definir els requisits. Per obtenir el Segell, els webs han d’assolir unes puntuacions superiors al 75% d’indicadors tenint en compte les diferents franges de població dels municipis; la Menció es pot obtenir amb una puntuació inferior en cinc punts en cada cas; i el Reconeixement s’atorga als webs que han passat d’un suspens a un aprovat superior al 60% d’indicadors positius. En els dos primers casos han de complir els indicadors definits com a preferents.

La primera edició del Segell Infoparticipa 2013 es va atorgar el passat 18 de març a 48 ajuntaments. En aquesta segona edició, el Consell Certificador ha acordat concedir el guardó a 77 ajuntaments. D’aquests, 67 han assolit el Segell, 1 la Menció i 9 un Reconeixement. Hem de destacar que 20 han obtingut una puntuació del 100% d’indicadors positius, mentre que a la primera edició només eren 3.

En el transcurs de l’acte, Amparo Moreno Sardà va manifestar que l’objectiu del projecte Infoparticipa ha estat contribuir a la cultura de la transparència en uns moments en què no hi havia una legislació sobre el tema, i que afortunadament el nou marc legal reforçarà aquesta cultura. També va destacar que el projecte és un exemple de transferència de coneixement de la universitat a la societat en l’àmbit de les ciències socials. I va agrair la voluntat política i el treball dels tècnics municipals en la millora de la informació, així com l’esforç de l’equip de la UAB que, a més d’avaluar, ofereix un assessorament tant en línia, a la fitxa de cada ajuntament que es publica al Mapa Infoparticipa, i explicant a la Guia els criteris que s’utilitzen per avaluar; com responent a totes les consultes per e-mail o per telèfon. Aquest assessorament s’incrementarà els propers mesos amb el suport de les Diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, que va agrair.

Intervencions en representació dels ajuntaments

David Rodríguez, primer edil de Solsona, la capital de comarca més petita que va revalidar el màxim guardó. Rodríguez va manifestar la necessitat de fer extensiva aquesta eina a la resta d’ens locals i supralocals que no són d’elecció directa, en referència als consells comarcals i les diputacions. “Per la seva naturalesa, tenen més dificultats perquè la seva gestió sigui percebuda per la ciutadania i, precisament per això, els cal un esforç extra de transparència“,

I en nom de les poques alcaldesses que hi ha a Catalunya (151), va intervenir Núria Marín, alcaldessa del municipi més gran de Catalunya i que ha obtingut la puntuació màxima, el 100%. Marín va expressar el seu orgull per recollir aquest distintiu que “és el reconeixement a la voluntat del Govern que represento de fomentar la participació ciutadana i la transparència de l’Administració”. I va afegir que “treballar per una administració més transparent és una de les claus per assegurar la confiança de la ciutadania en el sistema democràtic i en les institucions. Aquest és el camí que hem escollit els municipis per enfortir el diàleg amb la ciutadania i obrir noves vies de comunicació”.

Després de l’entrega dels diplomes acreditatius als representants polítics i tècnics dels ajuntaments guardonats, Manel Sabés i Joana Ortega van tancar el cicle d’intervencions i van cloure l’acte. La vicepresidenta del Govern va felicitar en la seva intervenció els impulsors dels segells Infoparticipa i del LPCCP de la UAB, “per contribuir a l’enfortiment dels drets d’informació i de participació dels ciutadans en el control democràtic”. Ortega va recalcar la importància que les institucions s’obrin a la ciutadania per fer accessible la seva informació, atès que “una política realment democràtica i pròpia del segle XXI exigeix que el ciutadà no sigui tractat com a subjecte passiu receptor de serveis, sinó com a subjecte actiu amb dret a conèixer què fa el seu Govern de manera clara, útil i entenedora”.

Continua la 3a onada d’avaluacions fins a l’1 de març de 2015

Finalment cal assenyalar que l’entrega dels guardons de la 2a edició es va avançar per a no interferir en la campanya de les eleccions municipals, però que, amb aquest acte no es tanca la 3a onada d’avaluacions, sinó que es continuaran enregistrant les millores que es vagin produint fins a l’1 de març de 2015, tot i que la 3a edició dels guardons del Segell Infoparticipa es realitzarà després de les eleccions municipals del mes de maig.

El creixement de guardonats en poc més de 9 mesos, entre la 1a i la 2a edició del Segell Infoparticipa, fa pensar que s’haurà de buscar un nou format per a la 3a edició prevista per a després de les eleccions municipals.

Informació relacionada

Reportatge fotogràfic de Jordi Pareto:

Presentadors Josep M. Cano y Roser Marqués

Els periodistes Josep M. Cano de Ràdio Arenys i Roser Marquès de TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, van ser els encarregats de conduir l’acte.

Amparo Moreno. Foto: Jordi Pareto

La directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, Amparo Moreno Sardà en un moment de la seva intervenció.

David Rodríguez, alcalde de Solsona. Foto: Jordi Pareto

L’alcalde de Solsona David Rodríguez, va intervenir donat que presideix l’ajuntament d’una de les capitals de comarca amb menys habitants i que revalida el Segell 2014.

Nuria Marin, alcaldesa de l'Hospitalet. Foto: Jordi Pareto

La alcaldesa de L’Hospitalet Núria Marín va intervenir en nom d’una alcaldesa dels municipis amb més habitants i amb el 100% d’indicadors assolits.

Foto de grup Segell Infoparticipa. Foto: Jordi Pareto

Foto de grup dels 77 càrrecs electes i/o tècnics dels ajuntaments que han assolit el guardó Infoparticipa 2014 junt amb membres del govern de la Generalitat i de la UAB.

Segell Infoparticipa. Mesa presidencial. Foto: Jordi Pareto

Taula presidencial. D’esquerre a dreta: Marc Prat; Joana Ortega; Manel Sabés i Amparo Moreno. El vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés  va intervenir per delegació del rector, Ferran Sancho.

Segell Infoparticipa. Joana Ortega. Foto: Jordi Pareto

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va presidir l’acte.

Segell Infoparticipa. Public assistent. Foto: Jordi Pareto

Públic assistent i taula presidencial.

Segell Infoparticipa. Grup Alcaldes. Foto: Jordi Pareto

Foto de grup dels 20 alcaldes i alcaldesses que han obtingut el 100% d’indicadors  junt amb membres del govern de la Generalitat i de la UAB.

Segell Infoparticipa. Públic assistent. Foto: Jordi Pareto

Públic assistent

Segell Infoparticipa. Públic assistent. Foto: Jordi Pareto

Public assistent