Es presenten els resultats del Mapa Infoparticipa a la Comunitat de Madrid

divendres, 17 de abril de 2015
Asociación de la Prensa en Madrid

Només aprova un 16% de les webs municipals madrilenyes

La seu de l’Associació de la Premsa de Madrid va ser dimecres l’escenari de la presentació dels resultats de l’avaluació del grau de transparència dels webs dels ajuntaments de la Comunitat de Madrid. L’anàlisi, que s’impulsa des d’aquest Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la catedràtica Amparo Moreno Sardà al capdavant, revela els resultats de l’estudi dut a terme des de l’any 2013 i actualitzat els darrers cinc mesos i dóna a conèixer les mancances que en matèria de transparència afecten els portals municipals madrilenys. Tots ells s’han sotmès a l’avaluació per comprovar quin grau de compliment tenen dels 41 indicadors de transparència que figuren en el Mapa Infoparticipa, eina desenvolupada en el marc del projecte I+D+I finançat pel MINECO i en el que col·laboren nou universitats més.

Així, dels 179 webs avaluats, 29 superen el 50% de compliment dels indicadors de transparència, mentre que 150 suspenen. Alcobendas, amb un 100% de transparència encapçala el rànquing d’ajuntaments més complidors amb els criteris d’avaluació, seguit de Madrid, amb un 90% i Móstoles, que arriba al 78%. Per contra, n’hi ha 105 que no assoleixen ni tan sols el 25% del total, mentre que hi ha tres localitats que no tenen web.

Altres xifres de l’anàlisi de la Comunitat de Madrid indiquen que tot i que obtenen l’aprovat en l’avaluació, 26 dels 29 no arriben al 75% de compliment. Els municipis més grans i amb més recursos aconsegueixen, en general, un grau més elevat de puntuació, mentre que els que tenen menys habitants queden lluny de l’aprovat, tal com demostra el fet que no aprova cap dels 130 ajuntaments de menys de 10.000 habitants.

Els 179 webs analitzats a la Comunitat de Madrid van passar per l’avaluació del grau de compliment dels 41 indicadors de transparència del Mapa Infoparticipa, que s’agrupen en quatre blocs: qui són els seus representants polítics; com gestionen els recursos col·lectius; com informen de les seves actuacions, i quins instruments ofereixen per tal que la ciutadania els puguin avaluar. El Mapa permet seleccionar cada municipi o bé agrupaments en base a paràmetres com ara el sexe i el partit polític de l’alcalde o alcaldessa, la franja d’habitants i/o la capitalitat.

Aquestes dades de la Comunitat de Madrid demostren que encara hi ha un llarg camí per recórrer en el terreny del compliment de les exigències que marca la Llei espanyola de Transparència, Informació i Bon Govern, aprovada a final del 2013 i que entrarà en vigor el desembre d’aquest any.

Amparo Moreno y la teniente de alcalde de Alcobendas Concepción VillalónLliurament del reconeixement a l’ajuntament d’Alcobendas per haver assolit el 100% de puntuació. A la foto la catedràtica Amparo Moreno i la tinent d’alcalde Concepción Villalón.